0

Katere vrste žarnic so najboljše za vaše avto žaromete? Halogenske, ksenon ali LED žarnice?

Katere žarnice izbrati?
Izberite si žarnice, ki vam najbolj ustrezajoVsi avto žarometi imajo enako funkcijo, da osvetljujejo cesto pred avtomobilom, ne glede na to katere avto žarnice uporabljate za osvetlitev. Tri glavne vrste žarnice, ki se uporabljajo v žarometih so halogenske, ksenon in LED žarnice. Razlikujejo se glede na tehnologijo, ki jo uporabljajo.

Vsak tip žarnic ima svoje prednosti in slabosti. Zato med tremi vrstami avtomobilskih žarnic ni mogoče izbrati tisti tip žarnic, ki so najboljše. Predvsem zato, ker žarnice, ki so najboljše za nekatere voznike niso nujno dobri tudi za druge. Vse je odvisno od prioritet in potreb kupca.
 

Vrsta žarnice

Prednosti

Slabosti

Halogen

Oddaja svetlo, belo svetlobo;
ima dolgo življenjsko dobo;
nizki stroški zamenjave;
priljubljena vrsta žarometov
 

 

Proizvaja odvečno toploto;
proizvaja odvečno energijo;
potrebna previdnost pri menjavi žarnice;
reagira z drugimi snovmi

Ksenon

Zagotavlja dobro osvetlitev;
bolj učinkovita v primerjavi s halogensko žarnico;
porabi manj energije
daljša življenjska doba od halogenskih žarnic

Dražji nakup;
Potencialno lahko povzroči ostro bleščanje drugim voznikom zaradi svoje svetlosti

 

LED

Potrebuje malo energije za delo;
nizka in učinkovite rabe energije ;
majhne velikosti;
zasnovana drugače zaradi svoje velikosti

Dražji nakup
proizvaja toploto
potrebuje več hlajenja od halogenskih in ksenonskih žarometov

Halogenske žarnice so lahko boljša izbira za uporabnika, ki za žarnice za avto ne želi zapraviti veliko. Te vrste avto žarnic omogočajo dobro delovanje ob relativno nizkih stroških nakupa in se po tem tudi razlikujejo od drugih dveh vrst. Ksenonske žarnice, po drugi strani, so lahko idealne za uporabnike, ki cenijo dobro osvetlitev, ker oddajajo zelo močno svetlobo. LED žarnice so lahko primerne za uporabnike, ki jim je najbolj pomembna učinkovita poraba energije. En tip žarnic ni nujno boljši od drugih, čeprav je lahko primerna izbira za določene uporabnike.

Primerjava svetilnosti
Primerjava svetilnosti

Ob odločitvi za določeno vrsto žarnic samo nasvet, da so žarometi nujni za varnost voznika in sopotnikov v avtomobilu. Voznikom omogočajo dobro vidljivost na cesto, predvsem je to pomembno za vožnjo v temi ali slabih vremenskih razmerah.

Žarometi tudi opozarjajo, da nasproti prihajajo vozila ali da so vozila za nami. Voznikom omogočajo, da opazijo in se izognejo pešcem ali živalim. Na voljo imamo halogenske, ksenon ali LED žarnice, vsaka ima svoje pluse in minuse. Noben tip ni popolnoma boljši od drugih dveh. Uporabniki naj se odločijo sami glede na svoje preference in potrebe.